Zespół Szkół Gastronomicznych
Aktualności:
Kurs zdobnictwa cukierniczego w Europejskiej Szkole Mistrzów „PROFESIONAL” im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu
Podczas kursu uczniowie poznali nowoczesne technologie produkcji wyrobów cukierniczych i dekoracji z karmelu, marcepana i czekolady.
Dekorowali również torty stylem angielskim z zastosowaniem masy ticino.
Każdy uczestnik kursu otrzymał świadectwo jego ukończenia wręczone uroczyście przez dyrektora szkoły - Panią Hannę Kandulską-Helińską.
Notka z kursu prawa jazdy ZSG <
Już wkrótce ostatnia grupa 10 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych zakończy kurs prawa jazdy, i tym samym zdobędzie możliwość zdawania egzaminu państwowego i otrzymania wymarzonego prawa jazdy.
Wszyscy uczestnicy z poprzedniej edycji (30 osób) są już po egzaminie i z dostarczonych danych wynika, że za pierwszym razem egzamin zdało około 25%. CI, którym się nie udało, podjęli już kolejne próby i sporo z nich, obecnie też może pochwalić się posiadaniem „prawka”.
Liczymy na to, że uczestnicy tej edycji kursu osiągną co najmniej tak samo dobre rezultaty :)
Najważniejsze jest to, że wszyscy są bardzo zadowoleni z udziału w tym projekcie. A oto kilka wspomnień związanych z uczestnictwem w kursie prawa jazdy.
- „Na początku było strasznie…, potem pojawiła się iskierka nadziei…, a teraz czuję się super siedząc za kierownicą i nie wiem, co mnie tak przerażało :)”
- „Najważniejsze było to, że przełamałam swój lęk przed prowadzeniem”
- „Kurs prawa jazdy to dobra zabawa i … szybka jazda”
- „Kurs prawa jazdy kojarzy mi się z … tarciem opon”
- „Wspaniała przygoda wśród ciekawych ludzi”
- „Było super i fajnie byłoby, żeby było tak samo super na egzaminie ;)”
Też tego życzymy i będziemy trzymać kciuki :)
KURS SŁODKA PRACA 12.03 – 15.03.2012 r. <
W dniach 12. 03 - 15. 03. 2012 r, dziewięciu uczniów z klasy II kucharz małej gastronomii i III piekarz/cukiernik w ramach projektu Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy miało okazję zapoznać się ze sztuką wytwarzania karmelu i czekolady w ramach kursu „Słodka praca”.
Kurs jak zwykle odbywał się w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESJONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Sami uczniowie również próbowali swoich sił w produkcji wyrobów z karmelu i czekolady, oczywiście pod czujnym okiem Mistrza Świata i Polski Pana Bogdana Tomczyka oraz Wicemistrza Polski Cukierników Pana Sebastiana Winkela.
Kurs zakończył się wręczeniem zaświadczeń o ukończeniu kursu z zakresu zdobnictwa cukierniczego i wspólnym zdjęciem pamiątkowym z Panią Dyrektor zakładu Hanną Kandulską- Helińską. Życzymy, aby jak największa liczba uczniów mogła pochwalić się pozytywnym wynikiem egzaminu, a tym, którym się to nie uda radzimy nie zrażać się i próbować aż do skutku.
W dniu 18.01.2012 r. kolejna grupa uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych rozpoczęła zajęcia w ramach „Kurs prawa jazdy kat B” objętego projektem „Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Tym razem do kursu przystąpiło 10 uczniów, kolejne 10 przystąpi w lutym i ostatnie 10 osób w maju. Przewiduje się, że ostatni uczestnicy kursu otrzymają zaświadczenie o jego ukończeniu w maju i tym samym będą mogli przystąpić do egzaminu państwowego.
My tymczasem trzymamy kciuki za uczestników z poprzedniego kursu organizowanego w 2011 r.
W styczniu 2012 r. wszyscy otrzymali już zaświadczenie o ukończeniu kursu i niestety ze zmiennym szczęściem przystępują oni do egzaminu państwowego, którego pomyślny wynik warunkuje otrzymanie wymarzonego „prawka”.
Życzymy, aby jak największa liczba uczniów mogła pochwalić się pozytywnym wynikiem egzaminu, a tym, którym się to nie uda radzimy nie zrażać się i próbować aż do skutku.
W dniu 21.10.2011 r. rozpoczęły się zajęcia w ramach „Kursu prawa jazdy kat. B”. Kurs będzie prowadzony przez Ligę Obrony Kraju; Ośrodek Szkolenia Zawodowego Kierowców w Gorzowie Wlkp. i obejmować będzie 30 godzin teoretycznych i 30 godzin praktycznych (w przeliczeniu na jednego ucznia).
W kursie udział weźmie 30 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych. Przewidywany czas zakończenia kursu to przełom grudnia 2011 i stycznia 2012 r. Każdy z uczestników, po skończeniu kursu będzie miał możliwość przystąpienia do egzaminu państwowego zarówno teoretycznego jak i praktycznego. Życzymy powodzenia wszystkim kursantom
W dniach 26 – 29 września 2011 roku dziewięcioro uczniów naszego Technikum uczestniczyło w projekcie „Słodka Praca”. Był to kurs cukierniczy organizowany przez „Europejską Szkołę Mistrzów PROFESIONAL” przy Zakładzie Cukierniczym Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu.
Uczniowie wraz z opiekunem Panią Marią Wieliczką przez dwa dni poznawali tajniki wykonywania ozdób z karmelu. Pod okiem Mistrza Świata i Polski Pana Bogdana Tomczyka wykonywali miedzy innymi: owoce metodą napowietrzania i kwiaty, a także zapoznali się z bazą materiałową potrzebną do obróbki karmelu oraz z zasadami barwienia karmelu.
Kolejne dni były nie mniej ciekawe, zaczęła się praca z czekoladą. Wicemistrz Polski Cukierników Pan Sebastian Winkel uczył temperowania czekolady, wykonywania nadzień na bazie czekolady, marcepana, migdałów i pulp owocowych, a także okorowania pralin. Uczniowie mieli również okazję spróbować swoich sił w dekorowaniu tortów. Na styropianowych atrapach wykonali tort bajkowy i tort w stylu angielskim. Wszystkie prace uczestników zostały uwiecznione na fotografiach. Naszym uczniom przez cały czas trwania kursu nigdy nie brakowało humoru i zapału do pracy. Kurs zakończył się wręczeniem zaświadczeń o ukończeniu kursu z zakresu zdobnictwa cukierniczego i wspólnym zdjęciem pamiątkowym z Panią Dyrektor zakładu Hanną Kandulską- Helińską.