Zespół Szkół Gastronomicznych
Informacje o szkole:
Zespół Szkół Gastronomicznych swoimi korzeniami sięga roku 1946, kiedy Kuratorium Okręgu Szkolnego w Poznaniu podjęło decyzję, aby w Gorzowie zorganizować szkołę zawodową dla dziewcząt. Z biegiem lat szkoła przyjmując status „Zespół Szkół” rozpoczęła kształcenie młodzieży w zakresie gospodarczo-gastronomicznym.
W roku 1996 tenże „Zespół Szkół” obchodził 50-lecie swego istnienia. W tym też roku szkoła otrzymała nowy sztandar oraz przyjęła imię Febronii Gajewskiej-Karamać, jednej z założycielek i nauczycielek szkoły. Dziś ze względu na swoją wieloletnią tradycję i ogromne doświadczenie w kształceniu, jak i ze względu na bardzo dobrze przygotowaną kadrę pedagogiczną, należy do najpopularniejszych szkół zawodowych w naszym mieście.
W Zespole Szkół Gastronomicznych młodzież kształci się w następujących zawodach: kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych, technik żywienia i gospodarstwa domowego (w Technikum nr 3); kucharz małej gastronomii, piekarz, cukiernik (w Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 3); kucharz (w Technikum Uzupełniającym nr 3).
Uczniowie w trakcie realizacji praktyki zawodowej.
W szkole zrealizowano do tej pory dwa projekty dofinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego: Podróże po wiedzę i kulturę oraz Przepis na dobrą szkołę. Obecnie realizowany jest trzeci projekt pt. Kuchnia transgraniczna Gorzów Wielkopolski – Frankfurt nad Odrą. Polsko-niemiecka kooperacja edukacyjna na rzecz wspólnego rynku usług turystycznych. Dzięki udziałowi w tym projekcie Zespół Szkół Gastronomicznych może poszczycić się najnowocześniejszą bazą dydaktyczną w pełni odpowiadającą standardom XXI wieku.
W styczniu bieżącego roku przyjęto do realizacji program rozwojowy szkoły w zakresie działań objętych projektem „Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy” realizowanym przez Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Gorzowie Wlkp. w ramach Działania 9.2 „Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego” Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013.